Świeże warzywa prosto z grządki to marzenie wielu z nas. Jak się okazuje, ogródek warzywny można stworzyć bez problemu na swojej działce czy w ogrodzie. Należy jedynie spełnić kilka warunków, by mieć gwarancję, że rośliny będą prawidłowo rosły. Wiosną możemy zacząć się zastanawiać, jak założyć ogródek warzywny – odpowiedzi udzielimy w artykule.

Wybierz odpowiednie miejsce na ogródek warzywny

Zakładanie ogrodów, w tym tego warzywnego rozpocznijmy od wybrania odpowiedniego miejsca. Na grządki najlepsze będzie to jak najbardziej oddalone od drogi. Dzięki temu nasze warzywa nie będą miały kontaktu z zanieczyszczeniami. Dobrze jest także wybrać miejsce jasnesłoneczne. Cień rzucany przez drzewa czy duże krzewy może wpływać na smak i zawartość witamin warzyw. Dodatkowo rozbudowane systemy korzeniowe większych roślin zabierają naszym uprawom niezbędne składniki pokarmowe oraz wodę. 

Zaplanujmy ogródek warzywny tak, abyśmy nie mieli problemu z jego podlewaniem. Poprawne nawadnianie ogrodów zwiększy plony. Wybierzmy również płaskie, równe miejsce – w przeciwnym razie woda będzie się gromadzić w nadmiarze bądź wręcz przeciwnie, rośliny będą miały problem z jej pobieraniem. 

Miejsce na ogródek warzywny

Gleba pod ogródek warzywny

Najlepsza gleba do ogródka warzywnego ma odczyn lekko kwaśny lub obojętny – pH między 6,0 a 7,0. Jeśli odczyn będzie zbyt kwaśny, zaleca się nawożenie wapniowo-magnezowe przed rozpoczęciem upraw. Można również dodać do gleby zmieloną kredę. Dodatkowo należy zadbać, by ziemia była żyzna, próchniczaprzepuszczalna. Dobrze, jeśli szybko się nagrzewa. 

Przeczytaj nasz artykuł o tym, jak sprawdzić pH gleby w ogrodzie.

Jak założyć ogródek warzywny – przygotowanie ziemi

Oczyszczenie ziemi jest pierwszą czynnością, którą powinniśmy wykonać przed założeniem ogródka warzywnego. Pozbywamy się wszelkich zanieczyszczeń: kamieni, gałęzi, resztek po wcześniej uprawianych roślinach, które mogą wywołać później choroby u zasadzonych warzyw. Spulchnienierozluźnienie gleby wpływa pozytywnie na strukturę ziemi, ale i reguluje stosunki wodno-powietrzne. Dzięki temu rośliny będą prawidłowo pobierać wodę i składniki odżywcze. Polepszy się również wilgotność i żyzność gleby.  Narzędzia do ogrodu, które mogą się do tego przydać, to szpadel bądź glebogryzarka (w przypadku większych powierzchni). Po spulchnieniu ziemię należy wygrabić i wzbogacić ją nawozem. Użyźnienie gleby można przeprowadzić przez zastosowanie obornika lub kompostu. 

Gleba pod ogród warzywny

Jak zaplanować ogród warzywny?

Przy planowaniu ogrodu warzywnego powinniśmy wziąć pod uwagę wiele kwestii. Przede wszystkim wydzielamy grządki i ustalamy, w jakiej kolejności będziemy sadzić warzywa. Bardzo istotne jest, aby przestrzegać zasad dotyczących dobrego i złego sąsiedztwa roślin. Okazuje się, że niektóre gatunki pozytywnie na siebie wpływają i przyspieszają prawidłowy wzrost. Inne wręcz przeciwnie – spowalniają go. 

Jakie warzywa można sadzić obok siebie? 

  • groch, fasola koper i rzodkiew obok ziemniaków;
  • buraki obok cebuli;

Jakich warzyw nie sadzić w sąsiedztwie?

  • pomidorów z ogórkami;
  • fasoli z burakami. 

Wydzielone grządki możemy dodatkowo podsypać – zapobiega to gromadzeniu się wody. Nasiona wysypujemy równo, od początku do końca grządki. Pamiętajmy także o zostawieniu wolnego miejsca na ścieżki, abyśmy mieli dobry dostęp do grządek. 

Ogródek warzywny – siew i sadzenie

Siew i sadzenie zaplanujmy na wczesną wiosnę. 

  • marzec – cebula, seler;
  • przełom marca i kwietnia – sałata, marchew, pietruszka, groch, seler, bób;
  • przełom kwietnia i maja – kalafiory, buraki, brokuły, kapusta;
  • maj – dynia, ogórki, koper, cukinia, pomidory. 

Niektóre warzywa mają krótki okres wegetacyjny, więc można sadzić je lub wysiewać kilka razy do roku. Są to między innymi sałata i rzodkiewka. 

Pamiętajmy też o ziołach – w ogródku warzywnym możemy zasadzić bazylię, lubczyk, tymianek, kolendrę czy miętę. 

Jak zaplanować ogród warzywny - grządki

Jak założyć ogródek warzywny – podsumowanie

Założenie miejsca pod uprawę warzyw nie należy do najtrudniejszych zadań. Najważniejsze jest zadbanie o jakość gleby – jej odczyn, prawidłowe użyźnienie, dokładne oczyszczenie i spulchnienie. Mądre rozplanowanie grządek pozwoli nam cieszyć się z pysznych warzyw przez kilka miesięcy. Warto więc rozważyć, czy w tym roku nie wydzielić w ogrodzie takiego miejsca. Nawet mały ogródek warzywny może okazać się strzałem w dziesiątkę!