Jeśli szukasz sposobu na wykorzystanie resztek roślin, liści i gałęzi, zdecyduj się na nawożenie kompostem. Z naszego poradnika poznasz wszystkie niezbędne szczegóły – jak zrobić kompost i kiedy nawozić kompostem.

Nawożenie kompostem – dlaczego warto?

Kompost jest nawozem organicznym. Jego wytworzenie jest tanie, proste i dość szybkie, a zawarte w nim składniki naturalne sprawiają, że nawożone kompostem rośliny fantastycznie się rozwijają. Dlaczego warto założyć własny kompostownik? Oto kilka powodów:

  • Dobrze wykorzystamy to, co trafiłoby po prostu na śmietnik – obierki warzyw, skoszoną trawę, opadłe liście czy wyrwane z ziemi chwasty.
  • To naturalny nawóz, który nie szkodzi między innymi owadom; w przeciwieństwie do pestycydów i innych intensywnych środków ochrony roślin jest przyjazny dla pszczół.
  • Nie wymaga wiele pracy. Wystarczy tylko zacienione miejsce na działce.
  • Kompost doskonale odżywia rośliny i dostarcza im wielu składników. Pielęgnacja ogrodów to także ich nawożenie, a najlepiej wybierać te naturalne i tanie nawozy.

Jak zrobić kompost – najważniejsze informacje

Do przygotowania kompostu są nam potrzebne przede wszystkim różnego rodzaju odpady organiczne. Do kompostowania nadają się liście (poza tymi z drzew dębowych, orzechowych i laskowych), skoszona trawa, cienkie gałęzie, opadłe owoce, byliny i chwasty bez nasion, ziemia z balkonowych doniczek, muł i glony pochodzące z oczka wodnego, resztki owoców i warzyw (jednak nie za wiele, bo mogą spowolnić rozkład), fusy, skorupki jajek, odchody roślinożernych zwierząt, spalone drewno i popiół… W kompostowniku może znaleźć się naprawdę wiele różnych odpadów i nie musimy się martwić czasem, który poświęcimy na jego zapełnienie. Pamiętajmy również o wykorzystaniu kredy lub dolomitu do wapniowania kompostu, w przeciwnym razie będzie zbyt kwaśny.

Nawożenie kompostem

Nawożenie kompostem – czego nie używać

Istnieją też odpady, które z różnych powodów nie powinny znaleźć się w kompostowniku. Mogą bowiem przyciągać zapachem szczury lub znacznie spowolnić proces rozkładu. Czego nie wykorzystywać przy tworzeniu kompostu? Odpadów nieorganicznych (to na przykład kamienie i metale ciężkie), porażone liście, skórki cytrusów, nabiał, mięso i kości, a także smażone, słone jedzenie. Unikajmy również kompostowania roślin o właściwościach trujących.

Jak zrobić kompostownik – przygotowanie miejsca

W wyborze miejsca na kompostownik należy kierować się kilkoma kwestiami. Powinien być on w cieniu i możliwie jak najbardziej odcięty od nadmiernego zalewania wodą. Pamiętajmy również o tym, że kompostownik może nie być najlepszą ozdobą ogrodu, więc lepiej umieścić go na uboczu. Dobrze, jeśli konstrukcja pozwoli na cyrkulację powietrza. Przyspieszymy w ten sposób proces rozkładu i tworzenia się nawozu.

Nawożenie kompostem – jak przebiega

Nasz nawóz z kompostownika jest gotowy, gdy wszystkie odpady całkowicie się rozłożą, a sam kompost będzie miał sypką lub grudkowatą formę. Przesiany przez sito nawóz rozsypujemy w planowanych miejscach (na rabatach czy na trawniku) i delikatnie przekopujemy go z wierzchnią częścią podłoża. Kompostu możemy używać do nawożenia niemal wszystkich roślin. Nadaje się też jako podłoże dla nasion, wypełnienie dołków przy sadzeniu, sposób na nawożenie trawnika czy jako ściółka.

Kiedy nawozić kompostem - poradnik

Kiedy nawozić kompostem?

Kompost jest nawozem, z którego można korzystać cały rok. Jednak to wczesna wiosnajesień są najlepszymi porami na jego wykorzystanie. Doskonale nadaje się do nawożenia trawnika. Wzbogaci glebę (zobacz, jak sprawdzić pH gleby w ogrodzie) w składnik odżywcze i sprawi, że trawa w naszym ogrodzie będzie rosła wysoka i bujna. Nie zapomnijmy jednak o tym, by odpady na kompostownik zbierać przez cały rok.

Jak zrobić kompost – podsumowanie

Chcąc stworzyć ekologiczny ogród czy przyoszczędzić na kupowaniu wielu specjalistycznych nawozów, postawmy na kompostownik! Dzięki temu w łatwy, szybki i tani sposób wyprodukujemy własny nawóz wzbogacający niemalże wszystkie rośliny oraz wykorzystujący odpady. Ta alternatywa dla obornika jest dużo lepiej dostępna i możliwa do przygotowania nawet bez rozległej wiedzy i bez dużego wysiłku.